Uw Bosch Workshop Partner

Bosch Workshop Partner

Wat is een Dual Fuel systeem?

Company Car Hi-Tec

LPG/CNG injectie systemen voor diesel motoren

Bij dit nieuwe dual-fuel injectie systeem spreken wij over een alternatief brandstofsysteem voor dieselmotoren, waarbij LPG of CNG als extra brandstof wordt toegevoegd aan het systeem. Door het gecontroleerd toevoegen van deze gassen wordt het verbruik aanzienlijk teruggedrongen. Buiten de diesel die in de verbrandingskamers wordt geïnjecteerd, zijn er injectoren gemonteerd die voor of na de turbolader gas in de luchtinlaat leveren. Dit injectiegas maakt een bijna volledige dieselverbranding mogelijk, iets wat onder normale omstandigheden onmogelijk is. Dieselmotoren verbranden het grootste deel van de geïnjecteerde diesel, maar zelfs bij de modernste dieselmotoren zal er nog steeds brandstof in de vorm van vaste deeltjes (roet) de verbrandingskamers verlaten. Deze uitstoot bevat verontreinigende stoffen als koolmonoxide, koolwaterstoffen en, zelfs kankerverwekkende vaste deeltjes.

Dual-fuel verzorgt een efficiëntere verbranding van diesel en verbetert hiermee het motorvermogen en koppel, en dual fuel heeft bovendien geen invloed op de levensduur van de motor. Buiten dat rijden op dual fuel goed voor de portemonnee is draagt u bij aan een schoner milieu.

_

Wat zal dual fuel voor ons in de toekomst gaan betekenen?

Dual-fuel lijkt voorlopig het systeem van de toekomst. In Nederland rijden steeds meer diesels op dual-fuel en zijn er ook steeds meer tankstations te vinden waar met name de vrachtauto's CNG brandstof (gecompresseerde aardgas) kunnen tanken. Verschillende oplettende transportbedrijven besparen al dagelijks op het milieu en de portemonnee. Maar toch loopt Nederland in tegenstelling tot veel andere Europese landen flink achter op het gebruik van dual-fuel. Gek vinden wij als je buiten het financiële gewin alleen al stil staat bij de enorme milieubesparing die het gebruik van dual-fuel ons kan opleveren. Het staat vast dual-fuel maakt zijn opmars maar kan nog een zetje gebruiken. Het RDW (Rijksdienst van Wegverkeer) loopt aangesloten garages reeds te informeren over de voordelen van dual-fuel en spoedig zal ook Nederland er klaar voor zijn. Wij van Hi-TEC autobedrijf zijn er reeds klaar voor en nodigen u uit om een proefrit te maken in onze eigen dual-fuel lichte bestelauto. Ervaar zelf hoe het voelt om over extra pk's te beschikken met een verbruik van tegen de 1 op 50.

_

Hoe werkt dual fuel?

In tegenstelling tot Autogas-systemen voor benzinemotoren wordt diesel niet volledig door gas vervangen. Gas dat wordt toegevoegd aan het lucht-brandstofmengsel werkt als katalysator en veroorzaakt een effectiever gebruik van diesel. Gas uit de tank zal via een verdamper / drukregelaar onder de juiste werkdruk worden toegevoegd. De hoeveelheid gasstroom wordt hierbij door een speciaal daarvoor ontwikkelde ECU (computer) zeer nauwkeurig afgewogen en daarna via technisch hoogwaardige gasinjectors in gespoten.

De ECU is het hart van het systeem, dat de prestaties van het hele systeem continu blijf afregelen op basis van de informatie die wordt ontvangen via het CAN-bus systeem van het voertuig. Gegevens van het voertuig en van de controller worden direct in het interne geheugen van de dual fuel ECU opgeslagen en kunnen op elk moment via een USB-verbinding worden opgehaald. De gegevens kunnen bovendien worden gebruikt voor het genereren van rapporten over diesel- en gasverbruik, die ook werkparameters van het dual fuel-systeem en het voertuig bevatten. Dit systeem vergt praktisch geen aandacht van de bestuurder, die zichzelf kan beperken tot het controleren van het gasniveau dat wordt weergegeven op de systeemschakelaar. De systeem aan en uit functies zijn volledig geautomatiseerd. Dual fuel is een onafhankelijk systeem dat geen aanpassingen vereist aan de originele motorconstructie. Het systeem s zelflerend maar maakt individuele aanpassingen aan de behoeften van het voertuig mogelijk.

gas_benzine

Voor welke motoren is dual fuel geschikt?

Dual-fuel is geschikt voor alle dieselmotoren. Elk voertuig of machine zoals bijvoorbeeld een stroomgenerator aangedreven door Diesel kan worden aangepast om te werken op een mix van diesel en CNG of LPG.

gas_benzine

Economisch

Het dual fuel systeem garandeert besparingen op uw brandstofkosten. Maar daarbuiten beschikt u hiermee ook over meer vermogen en koppel en een beduidend flexibeler motor. Het toevoegen van CNG of LPG aan de verbrandingskamers zorgt voor een efficiëntere brandstofverbranding, die op zijn beurt de koolstofdeposities en slibopbouw vermindert. Dit verhoogt op zijn beurt de levensduur van katalysatoren en DPF. Dankzij het dual fuel systeem kunnen we dus de prestaties van ons voertuig verbeteren en daarbij besparen bovendien.


Testuitslagen instituut motor en transport

Uit onderzoeken van het instituut motor en transport is gebleken dat de totale uitstoot van de schadelijke uitlaatgassen bij het gebruik van een dual fuel systeem met maar liefst 20% zijn afgenomen

Daarbij bracht het onderzoek ons ook deze andere interessante cijfers:

  • Een verlaagde uitstoot van stikstofoxide (NOx) 8,52%
  • Kooldioxide (CO2) -emissies verlaagd met 4,5%
  • Afname van roetuitstoot en fijnstof (PM) 85%

gas_benzine

Geluidsreductie tot 75%

Interessant bijkomend voordeel is dat een dieselmotor LPG of CNG injectie stiller wordt. Zo zijn er zelfs verschillen gemeten van maar liefst 75% . Een diesel klinkt met gebruik van dual fuel dus meer als een benzinemotor.